De cijfers wijzen uit: Youssef Msakni kan een Europese topclub aan

Scouten is nooit een makkelijk proces geweest. En dat zal ook zo blijven. Althans, als we Dustin Böttger mogen geloven. Met zijn bedrijf Global Soccer Network hoopt hij van toegevoegde waarde te zijn voor de scoutingswereld. Cijfers zullen daarin doorslaggevender worden, meent hij.

De gedachte om een statistisch bedrijf op te zetten nam serieuze vormen aan in 2010, tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika. Op tv en in andere media hekelde de 30-jarige Duitser zich aan de subjectieve verslaggeving rondom voetbalwedstrijden en spelers. Daar moest hij wat aan doen, vond hij. Böttger dacht na hoe hij een objectiever beeld van voetballers zou kunnen schetsen en startte met het importeren van ladingen data.

Op die manier zou hij kunnen nakijken of spelers juist, dan wel onjuist werden geanalyseerd. Ruim vijf jaar later werken er 300 scouts voor hem en zitten er dagelijks vijf mensen op kantoor om rapporten samen te stellen en de database up to date te houden.

Indexcijfers
Böttger legt uit: “Global Soccer Network (GSN) is een databedrijf dat op basis van een uniek algoritme gegevens levert aan professionele voetbalclubs en sportmedia. Maar clubs kunnen bij ons ook aankomen met vragen over bepaalde spelers. We analyseren deze spelers dan en komen met een aanbeveling. De database bevat inmiddels meer dan 340.000 spelers van over de hele wereld. Data van deze spelers krijgen we aangeleverd van meerdere databureaus.”

“Ook transfersommen van eerder getransfereerde spelers slaan we op. Door deze variatie aan data is het ook mogelijk om spelers uit verschillende competities, landen of leeftijdscategorieën te vergelijken. Aan de hand van deze vergelijkingen kan ook bekeken worden of een speler over- of onderschat is en wat zijn daadwerkelijke transferwaarde is. Dat noemen we de GSN-index. Deze indexcijfers spelen we ook door naar geïnteresseerde bedrijven of particulieren.”

Objectief
Hoe objectief dat gebeurt, interpreteert iedereen op een eigen manier, zegt Böttger. “Waar we voor staan is kwaliteit, maar het voetbal biedt op geen enkel gebied garanties. Onze ervaringen zijn tot op heden wel zeer positief bevallen. We hebben partners in Frankrijk, Portugal, Griekenland, Turkije, Engeland en Duitsland. In deze landen werken we samen met voetbalclubs, maar ook met media.”

Die media kunnen zich onder meer abonneren op GSN. “Goedkoop is dat niet, maar benut je het optimaal dan kun je er veel rendement uit halen. Wie de database wil gebruiken is per jaar tussen de 7.000 en 10.000 euro kwijt, afhankelijk van de hoeveelheid data.

Nadeel
Een nadeel is dat het model van Böttger niet meet wát, wanneer en waarom een speler iets doet in het veld. “Dat klopt”, zegt hij. “Opta Sports, Infostrada Sports en Ortec zijn bedrijven die dit wel doen. Maar daar wilden we vanaf stappen. Het is indrukwekkend te noemen hoe dit allemaal wordt bijgehouden. Op dat gebied kunnen we ook niet tippen aan deze bedrijven, maar we hebben wel onze unique selling points.”

“Bedrijven die aangesloten zijn bij één van de eerder genoemde bedrijven worden in mijn ogen nog te veel aan hun lot overgelaten. Uit de data die ze krijgen opgestuurd moeten ze zelfs conclusies verbinden. Dit nettoresultaat zit bij ons al in de data inbegrepen, doordat we zulke specifieke spelersrapporten maken.”

Pijlers
Zo’n nettoresultaat komt dus naar voren uit de GSN-index. Die index wordt weer berekend op basis van vier pijlers: de Soccer Related Characteristics (SRC), het potentieel van een speler, het plusminratio en het niveau waarop de desbetreffende speler uitkomt. “De SRC vormt de basis van de GSN-index. Het bestaat uit meer dan 70 verschillende factoren die essentieel zijn in wedstrijden. Onder meer het technische, tactische, mentale en fysieke aspect worden hierin meegenomen.

Op basis van statistieken van databureaus én eigen waarneming geven we vervolgens een cijfer tussen de 0 en 100. Echter, die score haalt geen enkele speler. Een centrale verdediger moet over meer capaciteiten beschikken dan een diepe spits. Dus ook de posities op het veld waar acties worden ondernomen moet worden meegewogen. Uit al die resultaten komt uiteindelijk een SRC-score die weer wordt meegenomen naar de uiteindelijke GSN-index.”

Potentieel
Het potentieel van een speler is belangrijk om te weten of er rek in een speler zit. Ook het doorverkopen van een speler kan een club eerder aanzetten tot koop dan een eindtwintiger. Böttger: “Vandaag de dag worden er gigantische bedragen neergelegd voor jonge spelers. Het is voor clubs belangrijk om spelers op relatief jonge leeftijd te ontdekken, zodat zij op hun beurt goedkoper uit zijn. Naast de leeftijd, vormen onder meer de kwaliteit van coaches en de voetbalvisie van een club belangrijke pijlers om het potentieel van een speler te berekenen.”

De derde pijler die invloed heeft op de GSN-index is het plusminratio. “Dit geeft spelers punten op basis van een benutte strafschop, een goede interceptie of een assist. Het tegenovergestelde wordt ook verwerkt in de database. Een speler krijgt minpunten wanneer passes niet aankomen of als hij bijvoorbeeld een rode kaart pakt. Vandaar ook de naam plusminratio. Voetbalgerelateerde aspecten worden per speler per positie tegen elkaar afgewogen en zo hopen we tot een objectieve score te komen”, aldus Böttger. Als de plusminratio boven de 100 punten uitkomt, heeft een speler meer goede dan foute acties gemaakt.

De laatste pijler spreekt grotendeels voor zich. Het niveau waarop een speler actief is weegt mee in de uiteindelijke beoordeling. Wie 20 goals maakt in de Primera Division staat er beter op dan iemand met 30 treffers in de Zuid-Afrikaanse competitie. “Wedstrijden worden stuk voor stuk beoordeeld op een schaal van 1 tot 20. Wie in de Champions League-finale speelt, krijgt beoordelingen op een schaal van tussen de 15 en 20 punten. Een duel in de Nederlandse Jupiler League zou bijvoorbeeld tussen de 1 en 5 uitkomen.”

Sisto
Rest uiteraard de vraag wie volgens het model nog onontdekte, en niet te dure, talenten zijn. “Pione Sisto”, antwoordt Böttger stellig. “Hij haalt een hoog niveau bij Midtjylland, is nog jong en er zit rek in hem. Niet voor niets toonden sommige clubs de afgelopen transferperiode al interesse in hem.” Een wat opvallendere naam is die van Youssef Msakni. Wie? Youssef Msakni. Deze 25-jarige Tunesiër staat onder contract bij SC Lekhwiya uit Qatar en trof al 7 keer doel in 8 wedstrijden dit seizoen. “Typisch een voorbeeld van een speler die volgens de cijfers een meerwaarde kan zijn voor een hoop clubs, maar waar zelden een scout op wordt afgestuurd. Dat is wat we willen”, besluit hij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s